HU EN DE
  • +36 30 600 7255
  • 9700 Szombathely, Temesvár u. 44.
  • marketing@kiralysport.hu

Látnivalók

Főbb látnivalók Szombathelyen:

Fotók: Mészáros Zsolt

Fő tér

A Főtér Szombathely szellemi és kulturális központja, s egyben kedvelt találkozóhely is. Jellegzetes háromszög alakú formáját a 13. században nyerte el. A tér nyugati oldalán álló Szentháromság-szobor eredete a 18. századig nyúlik vissza, amelyet 2000-ben a város lakóinak kívánságára eredeti helyére állítottak vissza. Nem messze egy modern szökőkút látható a Faunok szoborcsoporttal. A téren sétálva egymást váltogatják a szép barokk, szecessziós és eklektikus stílusú lakóházak, amelyek közt felfedezhetjük Jászai Mari szülőházát, de találkozhatunk a tér egyik házából éppen kilépő James Joyce – az Ulysses regény írójának – szobrával is. Szép időben tegyenek itt egy kellemes sétát és élvezzék a tér kellemes hangulatát!

 

 

 

Székesegyház és Püspöki Palota

A szombathelyi Székesegyház az ország harmadik legnagyobb temploma. A város legszebb barokk palotája 1791-1814 között épült Szily János püspök megbízásából  Hefele Menyhért tervei alapján az egykori vártemplom helyén.
A Püspöki Palota földszintjén található a Sala Terrana, az ország első múzeuma, ahol a környék középkori váraiban fellelt, római korból származó feliratos kövek vannak kiállítva, amelyeket még Mátyás király is megcsodált. A falakon Dorfmeister István freskóit csodálhatjuk meg, aki az ő korában ismert Savaria antik emlékeit örökítette meg.

 

 

Iseum

Az Iseum a város legjelentősebb ókori építészeti emléke. A szentélyt Isis egyiptomi istennő tiszteletére emelték a 2. században. A szentély-együttes a világon ma ismert, részben vagy egészben feltárt Isis-templomok harmadik legnagyobbika.

Az intézmény ma képzőművészeti, építészeti kiállításoknak ad helyet, különleges atmoszférájú udvara pedig opera- és musical előadások, színházi produkciók színhelyéül szolgál.

 

 

 

 

Romkert

Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét a Romkert tárja a látogatók elé. Az ásatások során lakóépületek sora és több jeles középület került napvilágra. Feltárták és bemutatták a bazaltkövekkel burkolt római utcák impozáns részleteit, a kereskedelem és utazás védőistene, Mercurius tiszteletére emelt kis szentély romjait, a városfal egy hosszabb szakaszát és a falon kívül működő fazekas negyed műhelyeit, valamint a Borostyánkő út egy szakaszát. A romkert legismertebb és legnagyobb látványossága azonban a 4. századi mozaikpadló, ami a mai töredékes állapotában is Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete.

 

 

 

 

Csónakázó-tó

A Csónakázó tó és környéke Szombathely egyik legszebb része, a város zöld szíve. Kikövezett sétányon körbejárható az egész tó, melynek kerülete közel 1500 méter. Közkedvelt kirándulóhely, megszépült környezetben várja a pihenni, sportolni és szórakozni vágyókat. A tónál vízi járművek, csónakok, vízibiciklik, bérlésére is lehetőség van.

 

 

 

 

Kámoni Arborétum

A város szélén 27 hektáron elterülő botanikus kert Pannónia egyik legszebb gyűjteményes kertje, ma is méltóképpen őrzi a Saághy család hagyatékát. Az arborétumban sétálva az örökzöldek és fenyők, mamutfenyők mellett gyönyörködhetünk a gazdag rododendron, liliomfa vagy a japánjuhar gyűjteményekben. De a fás szárú növények mellett számos szemet gyönyörködtető lágyszárú virág is nyílik.

A park az év minden időszakában tartogat a természetkedvelők számára látnivalót.

 

 

 

Történelmi témapark

A történelmi témapark azokat a látogatókat várja, akik érdeklődnek az ókori erődrendszerek valamint az ókori katonaság mindennapjai iránt.  Egy interaktív kiállításon lehet megismerkedni az ókori harci eszközökkel, és ki is lehet próbálni azokat. Felejthetetlen élményt jelenthet az antikkor emelőgépének kipróbálása, vagy a katapult a nyílvessző gép, kötél- és csigaemelő használata.

 

 

 

 

Zsinagóga 

Magyarország első tornyos zsinagógáinak egyike a szombathelyi neológ zsinagóga. Ludwig Schöne bécsi építész tervezte keleti és romantikus elemek felhasználásával az egykori zsidótemplomot, amely 1880-ban épült fel. 1975 óta hangversenyteremként működik. A Bartók Terem hazánk egyik legjobb akusztikájú koncertterme.

Az épület mellett a II. világháborúban elhurcolt zsidókról emlékezik meg a város egy emlékművel.

 

 

 

 

Kalandváros

A Kalandváros Európa egyik legnagyobb és egyben legbarátságosabb játszótere. A játszótér központjában a névadó Kalandvár áll. A 7 méter magas, egy német kivitelező által emelt fa építmény minden gyerek álma, létrákkal, mászókákkal, csőcsúszdákkal, labirintusokkal. A Kalandváron kívül található még itt focipálya, csúszda, kötélpálya, különböző trükkös hinták, vízi játékok, a kicsiknek homokozók, mászókák, tengeralattjáró, és az új kedvenc, egy terjedelmes fűzfalabirintus.

 

 

 

 

 

Látnivalók Szombathely környékén:

Fotó: Mészáros Zsolt

Jáki templom

( Szombathelytől 13 km-re )

A jáki templom az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő alkotása.

Stílusjegyei alapján 1220 körül alapíthatták, és1256-ban szentelték fel, Szent György tiszteletére. Építése során több alkalommal is változtathattak a terveken, erről tanúskodnak a különféle szabálytalanságok. Leghíresebb része a befelé mélyülő, többszörösen tagolt főbejárat, melyet normann motívumok díszítenek. A kapun belépve a látogatót lenyűgözi a háromhajós román kori templombelső hatalmas mérete.

Az egykori freskók nyomai a főszentélyben és a toronyaljban láthatók. Ezek a szentélyben Szent Györgynek a sárkánnyal való harcát, a toronyaljban az alapító Jáki Nagy Mártont ábrázolják.

A templom főhomlokzatával szemben kis kápolna áll, a Szent Jakab-kápolna, ez volt Ják középkori temploma, mivel a kolostori templomnak nem volt szabad plébániaként is működnie.

Kőszeg

( Szombathelytől 20 km-re )

Kőszeg hazánk legszebb kisvárosainak egyike, igazi ékszerdoboz az Alpok lábainál. Egyedülálló történelmi belvárosával, számtalan nevezetességével, fantasztikus rendezvényekkel várja a látogatókat. Leghíresebb látnivalója, a közelmúltban teljesen felújított híres Jurisics-vár. A régi templomokkal, bájos, ódon hangulatú műemlék házakkal és különleges kiállításokkal büszkélkedhető hangulatos belvárosa is megér egy kirándulást. 

Írottkő Natúrpark

( Szombathelytől 20 km-re )

A natúrpark területén számos kerékpár- és turistaút vezet a legkedveltebb kirándulóhelyekhez: Írottkő-kilátó, Hétforrás, Stájer házak, Óház-kilátó, Szent Vid kápolna…

Az Írottkő nem csupán a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja (884 m), hanem egyben a Dunántúlé és Ausztria legkeletibb, hazánkkal határos tartományáé, Burgenlandé is.  A két országot nem is olyan rég még az ún. vasfüggöny választotta el egymástól, amelynek nyomait a táj még ma is őrzi. Az első kilátótornyot, az Árpád-kilátót 1891-ben fából építették, és 1909-ig állt. Röviddel később, 1913-ban kőből építette meg az ausztriai Rohonc község lakossága a bástya alakú Írottkő-kilátót, amely 1990 óta szabadon látogatható.

A kilátó-toronyból, aminek közepén húzódik a két ország határvonala, tiszta időben csodálatos kilátásban lehet részünk az Alpoktól a Pannon tájakig: észak-északkeleti irányban a Fertő-tó, délkelti irányban pedig a Balaton kék vízét pillanthatjuk meg. Északnyugat felé a távolban felfedezhetjük a hóborította Schneeberg és a Rax sziklacsúcsait.

Sárvár

( Szombathelytől  30 km-re )

A település legfontosabb vonzereje kétségtelenül az ott található kétféle gyógyvíz, amely megalapozta a kisváros fejlődését. A külvárosi részen elhelyezkedő fürdőkomplexum egy igazi négyévszakos szórakozási lehetőség kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha Sárváron járunk, ne felejtsük el felkeresni a híres középkori Nádasdy várat.

Bükfürdő

( Szombathelytől 28 km-re )

A 14 hektáros, árnyas fákkal borított parkban fekvő fürdő 34 medencével, több mint ötezer négyzetméter vízfelülettel, gyógy-, strand-, és élményfürdővel várja a vendégeket. 

Holdfényliget kalandpark

( Szombathelytől 13 km-re )

A Holdfény Liget – az Alpokalja kalandparkja 14 hektáros területen található Szombathely és Kőszeg között félúton Gyöngyösfaluban, mint a Nyugat-Dunántúl legnagyobb kalandparkja. Élménypark kicsiknek és nagyoknak, kalandot vagy kihívást keresőknek, pihenni vágyóknak egyaránt!

Megtalálható itt több kilométernyi erdei drótkötélpálya, 18 méter magas mászófal, szűknyomtávú erdei kisvasút. Íjászkodás, indián 7-próba, óriáshinta, bátorságugrás, tekerős gokartok, mezítlábas élményösvény, játszótér, trambulin, Manósétány, kápolna, kilátók, kenuzás a Gyöngyös-patakon, kerékpározás, eMonsteRollerezés és más szolgáltatások.

Őrség

Az Őrség zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység. Látnivalókban, természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző értékekben, kulturális és szakrális gazdag tájegysége hazánknak.

Vas megye délnyugati szegletében találjuk meg e tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek, akik a magaslatokról figyelni tudták a határvonalat, akik munkájuk fejében különböző kiváltságokat kaptak, közvetlenül a király fennhatósága alá tartoztak. Innen a táj neve: Őrség.

Az őrségi falvak füzéresen helyezkednek el. Egy-egy kisebb házcsoport lazán vagy egyáltalán nem kapcsolódik következőhöz. A szeres településszerkezet jellemző; az elszigeteltség, rossz megközelíthetőség segítette a védelmet. Egy-egy szer csak néhány házból, ezek gazdasági épületeiből és udvaraiból áll, jellemzően a dombtetőkön, erdőirtásokban. Neveiket eredetileg az ott élő családokról, földrajzi helyzetükről, ritkábban valamilyen egyéb jellegzetességről kapták. A kisebb községek 2–4, a nagyobbak 6–8 szerből álltak.

Képgaléria


Ajánlatok

BŐVEBBEN

Corden vérvételi pont lett egészségcentrumunk!

2024. április 18 - 2025. április 18.

Válassza a Corden laborvizsgálatokat! Minőségi szolgáltatás, gyors eredményközlés!

BŐVEBBEN

Pedikűr

2023. június 27 - 2024. december 31.

A Király Egészségcentrum szolgáltatási palettája új szolgáltatással, a pedikűrrel bővült.